zondag 4 december 2011

Verliefd worden

Mooi: de knoop was doorgehakt. We gingen een huis kopen in Frankrijk. Maar dan hè? Hoe pak je zoiets aan? Waar begin je? Als je dan zo’n stap neemt, wil je natuurlijk het mooiste huisje van de beste kwaliteit op de mooiste plek van heel Frankrijk. En dat ook nog voor een schattig prijsje. Bovendien: het moet klikken tussen een huis en jou. Wij wilden verliefd worden. Voelen: dit is de ware! Hebben we dat gevoel niet, zo zeiden we vooraf, dan kopen we het niet. Simpel. Dat is best iets om zenuwachtig van te worden. Want: hoe vind je deze liefde? En vooral waar?

We waren op prachtige plekken geweest in Frankrijk, maar allemaal lagen ze meer dan één dag reizen van onze woonplaats. Dat wilden we nu niet. Twee keer twee dagen in de auto zitten als je maar een weekje vakantie hebt, daar wordt niemand blij van. En dus pakten we de routeplanner erbij, deden een schamel klimaatonderzoekje en besloten: de Jura gaat het worden. Mooie natuur(net als de rest van Frankrijk), behoorlijk klimaat (net als de rest van Frankrijk) en in één dag te rijden (ah!).

De plek was bepaald, nu het huis nog. We mailden een Nederlandse makelaar, maakten een afspraak en sprongen een week later in de auto. In twee dagen tijd bekeken we vijf huizen. Voor de vorm, want bij het eerste huis wisten we het al: dit wordt onze nieuwe plek.
We stonden nog even in de keuken bij een Franse boerin (terwijl het vet van het plafond droop), we bezochten een onafgemaakt huis met alleen al een tuin die miljoenen uren werk vereiste en we bekeken een huis met een eigen vismeertje - twee kilometer verderop. Tenslotte belandden we aan de keukentafel bij een Zwitsers kunstenaarsechtpaar. Heerlijke wijn schonken ze, maar hun huis werd niet het onze.
Nee, dat kleine huisje met de grote tuin, direct naast het bos; dáárop waren we op slag verliefd. Zo verliefd dat we het diezelfde dag nog kochten. Het was voor ons het mooiste huisje op de mooiste plek van heel Frankrijk.

Inderdaad: dat ging allemaal wel héél erg snel. Geen jarenlange zoektochten langs vergeten dorpjes, geen ellenlange discussies over van alles en nog wat en geen meterslange lijsten met plus en minpunten.

Zo gaat dat nu eenmaal als je verliefd bent: het kan niet snel genoeg gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten